13 decembra 2009

kazdorocny PZP kapitalizmus

... a mame tu vianoce ... dnes o povinnom zmluvnom poisteni vozidiel ...

Kokot zakonodarca zakonom daroval clenom poistovacej lobby nutnost plebsu platit im povinne "zmluvne" poistenie vozidiel vsetkych typov pre kazdeho majitela takehoto vehiklu. Prijal by som iny sposob, ale o tom niekedy inokedy. Dnes bude rec o cislach v suvislosti s PZP.

zaklady: na slovenku je ku 31.12.2008 evidovanych 2.158.181 vozidiel, privesov, motoriek atd. Za kazde sa plati nejake poistne. zdroj
predpisane poistne celkom: nenasiel som nejaky komplexnu sumar ku poisteniu vozidiel a nechce sa mi vyhladavat vo vyrocnych spravach. Nasiel som len toto z co vyplyva ze do poistenia vozidiel islo v roku 2008 cca 18 mld skk t.j. 600 mil EUR. Z ineho clanku sa da extrahovat ze do PZP ide cca 10 mld skk (330 mil eur).
hmotna skoda podla PZVB: 4,5 mld skk t.j. 150 mil eur zdroj je jasne ze toto cislo treba brat s rezervou
pocet prizivikov pracujucich v sektore poistovnictvo: podla SUSR cca 7000 s priemernou mesacnou mzdou 42600 ( 1420 eur) plus neznamy pocet roznych zivotnikov, nadenikov a atd celkom teda minimalne 3,6 mld skk rocne (120 mil eur)

Kazdemu co pozna cislice je teda jasne ze sektor poisteni vozidiel je pre zakonnich vypalnikov velmi zaujimavy.


A teraz ku dovodu tohto clanku: poistovna Prva Zlodejska Poistovnicka a.s. ma v cenniku cenu na rok 2010 PZP Skoda Fobia za 200eur ... tak sa na zaklade kvalitej reklamnej kampane zacnete zaujimat o cenu svojej poistky. Na www vam to vypluje cenu 150 eur, kurva vas to nasere, vsak je to cela stvrtina, vsak ste uz sedem rokov neburali a vase auto snad uz ani nema taku cenu!!!
Tak dvihate telefon a volate na call centrum PZP a.s. ktore sa nachadza v Bardejove a hovorite nieco o vypovedi tejto kurva drahej poistky. Cicka s vychodnarskym akcentom na druhej strane linky vam bez vahania ponukne cenu 100 eur a este vam daruje asistencne sluzby za 800 eur zdarma ... maly šok, velky usmev, nic sa nevypoveda, vsetko nechavame tak, ste vyborna poistovna !!!

Clovek sa zamysli ... kurva naco toto vlastne je? Ako dosli k cene? Ako je vypocitane poistne riziko? Z akych cisel sa vychadza ze mozu dat zfleku na pockanie bez overenia niekomu 50 percentnu zlavu?

Pre mna je to jasne: jedna sa o statne vypalnictvo, kde je taka ryza, ze kazda zlava je pre nich na zaplutie. Vezu sa v tom vsetci zaveseni na tejto ztatej retazi kde vlastne nikto nic nestraca -
clovek ma vnutorny pocite ze je chraneny len za 100 eur rocne,
servisak okradne pri oprave poistovnu, ktora dostala od politikov tlaciaren na hotovost,
fizel nemusi riadne vysetrit ziadnu havariu, ide to predsa z poistky a este si moze roznou kamuflazou privirobit nejake euro navyse
toto je patent na stastny zarobok . V tomto ksefte su vsetci spokojni.

zaver:
1. takto je to vsade v "dekomratickom" svete, aj v slavnych USA maju rovnaky pica system.
2. upozornujem ze v pripade ze sa vam pri havarii zlomi ruka, tak je vsetko v poriadku- PZP to zaplati. V pripade ze zomriete, dostanu vasi pozostali po vas od skodcovej poistovne prispevok na pohreb .... potom mozte v obcianskom spore zalovat skodcu na odskodne za mrtveho .... do 10-15-tich rokov mozno vysudite splatkovy kalendar 5eur mesacne ....




Žiadne komentáre: