12 novembra 2008

Celkom pekny ojeb

Su urcite skupiny obyvatelstva, ktore maju dost penazi. Kupuju si znackové vyrobky za neuveritelne ceny a oni veria ze ich televizor (beng a olufsen), oblecenie (escada) a hygienicke potreby su vyrabane rucne v zapadnej europe vysokoskolsky vzdelanymi nestresovanymi obcanmi. Aj napriek tomu ze je jasne ze v zasade vsetko na svete ma minimalne zaklad v cine v zamastenych rukach sikmookych, alebo v ich strojoch tak tito ludia veria dalej a platia neuveritelne prirazky za hlupe nalepky.

Na tejto supervlne sa chcu zviezt aj potravinari. Uz vypestovali dokonale ukruhle vylestene jablcko a mrkvicka ma jednotny rozmer 11,5 cm. Ale co s ostatnymi vyrobkami? Musime im dat punc niecoho extra na co kazdy bohaty debilek s makkym srdcom skoci.
BIO, FAIRTRADE, ORGANIC, HANDMADE ... osobne si predsatvujem ze to cele vzniklo v nahluplom rakuskom narode, ktory si sam dobrovolne vypol hotovu jadrovu elektraren - tam je tato hlupost vidiet velmi casto. Uz som videl BIO banany a BIO mandle vypestovane v rakusku, Organicku rucne vyrobenu cokoladu atd atd ... a panacikovia platia a platia. Zrejme im usla pointa kapitalizmu.
V poslednom case sa vsak BIO obchodnici stazuju ze maju velku konkurenciu, pretoze aj v polsku (kde sa dostali k eurofondom) a v Cine sa zacali pestovat BIO veci a tak ceny veci s BIO oznacenim klesli o 30%. Tak si arschlosi musia vymysliet na svoje produkty nove logo a prasit to do tupych gebul.
BIO by som este pochopil, aj ked tomu je tazko veri. Vypestovat nieco na chemicky neosetrenej pode, ziskat dost mlieka z bio kravy a byt bez dotacii ziskovy je nemozne, takze dotacie moje krasne podte ku mne ....
FAIRTRADE je jasny podvod, ked tvrdia, ze napr. rolnikovi v Kolumbii zaplatili FAIR cenu za jeho produkty. Ako sa urcuje fair cena? Ze ked bude prebytok tak zaplatia zvysenu cenu, pretoze rolnik mal tento rok vyssie naklady? No potom by bol rolnik kokot, keby ich statocne neojebal.
HANDMADE cokolada je uplne rovnaka ako ina (mozno bohatsia na bakterie z ruk), mozme len podporit obchodnika a vyrobcu aby si kupili novy mercedes, pretoze toto NIEJE kapitalizmus.

No nic, tak poprajme vsetkym v tomto retazci hluposti vela stastia, socialistickej EU viac penazi na dotacie do polnohospodarstva a na konci viac bohatych pomatencov ...

Žiadne komentáre: